Sepsikőröspatak – középkori freskói és a gr. Kálnoky kripta

Erdély - Partium


Sepsiszentgyörgy környékén barangoltunk, autóztunk, nézelődtünk értékeket keresve..
Az idei székelyföldi kirándulásunk egyik kedves úti célja volt a csendes “alvó” fejlődésben változásba lemaradt falucska műemlékeinek megtekintése.
Különös tekintettel a falu rendezett Római katolikus templomában, a félköríves szentélyben lévő csodás mitológiai freskókra – azok fotózására.
A képek önmagukért beszélnek , a fél évezredes színes ábrákhoz mondanivalót, az alkotó a hitéletből, a bibliai jelentekből merített.

Viszonylag jó állapotban maradtan ránk a templomfreskó, mint ahogyan a templom melletti családi kripta is amely a megbecsült gr. Kálnoky család nyughelye a településen,
nagyon szép míves a nyughely reneszánsz vasajtója 1685-ből és különös érték még a családi címer is.
Itt található még a székelyföldi arisztokrata egykori kastélya, az úri lak sajnos elég rossz állapotban van, jelenleg talán zajlik a rekonstrukciója – emiatt is maradt ki a megtekintése.
Külön köszönöm a segítőkész fogadtatást és a sok érdekes helyi információt a falu jelenlegi életéről, kultúrájáról. A fotózott festményhez és a képbe rejtett valódi jegy-gyűrűhöz érdekes anekdotát hallottunk. Megtapasztalhattuk, nem könnyű -igazán “küzdős”az élet itt Sepsikőröspatakon.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.