Tisza-tó október végén I.

Határon belül - 93.000 km2

Sokszor jártam már a Hortobágyon, alig a tőle É- ra található Tisza- tónál , ebből kiindulva szervezetünk október végénegy csónakos -vezetett vízitúrát hazánk 2. legnagyobb tavára, annak a 127 km2 területnek a középső részére –a Poroszlói medencébe.
Tiszafüredi kikötő a nagy-Tisza, a poroszlói a híd, és vissza a kis – Tiszán 3.5 óra, 24 km fért bele az aktuális fotós túránkba.
A természet kedves volt hozzám, csodálatos tobzódó színes forgószínpad köszöntött minket: horgászok , turisták és madarak társaságában jártuk a tükörsima víz felületét.
A halkan dörmögő csónakmotorral szerelt eszköz szépen siklott a vízen. Alattunk az 1 m –től a 27 m mélységig változott a Tisza vízmélysége. Különleges volt a sok irányjelzőtábla a vízi labirintusok útvesztőjében. Bizony itt könnyű eltévedni a messziről jött embereknek.
Láttuk és fotózhattam a hódvárat, hód rágta termetes fatörzseket, a függőcinege fészket, a szűk nádas utakat, az öblítő csatornákat a zsilipekkel – a hatalmas hidakat, a széles méltóságteljes Tiszát és a még nagyobb vízfelületű középső “tengerrészt” is. A Vízimadarakból főleg hattyúk, kárókatonák és a récék kisérték utunkat.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.