Székelyföld – Kárpátok kanyar: Zabola, Mikes-kastély egykor és ma.

Erdély - Partium

Az 1998-ban készült feljavított diapozitívok, a 23 éves 2 felvétel is jelzi a változást, itt látszódnak a felülvilágítós ablakok és az úri lak szép arányai.
Továbbá az unikális összehasonlítást segíti a középrizalit ablakit szegélyező egykori oszlopfőket levakolták. Sajnos a szépséges német ren. cserépkályháról nem készült felvétel.
Nagy örömmel visszatértem ide a történelmi Háromszékre, Zabolára, egykoron a kastélykönyvem /mely 1998-ban készült a Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon c., a Mikes Kiadó számára fotóztam az erdélyi rezidenciákat- történelmi értékeket, jó volt látni a szépséges változást, a meghitt családot, az épületeket, a megharcolt igazságot Trianon és a román kommunizmus, mai államiság után.
A parkban egy szép pavilon, favázs udvarház- vadászház és az egykori historizáló barokk főépület 1860-ból különleges homlokzattal, középrizalittal. Itt született Mikó Imre “Erdély Széchenyije”.
Erdélyben – Székelyföldön jártunk, a megjárt, tartalmas utunk egyik szép állomása volt a Zabolai park a szimpatikus fiatal Gróf úrral is találkoztunk, beszélgettünk – visszaperelték sikerrel – küzdelemmel a kastélyt és az erdőik egy résztét, a per folytatódik.
Az érték, a szépség kb 500 km távolságra – Székelyföldön található, a Kárpátok kanyarjában- szépen renoválták persze, a román eltulajdonlás kapcsán tönkrement, lepusztították- gyermekotthon is volt benne.
Ma kastélyszállót üzemeltetnek a történelmi épület falai között-annak egy részében. A park egyedi patakokkal, tavakkal szépen gondozva, angol jellegű természeti őspark- hatalmas 30 m magas impozáns Kárpáti fenyőkkel és különleges lombhullatókkal csodálatos környezet biztosítva az épületegyüttes és lakói számára.
Még szebbek és még nagyobbak lettek a 34 ha területű védett park fái az eltelt 23 év alatt. A fejlesztések az elmúlt századokban főleg gr. Mikes Benedeknek és gr. Mikes Árminnak köszönhető.
A műemlék fő épületet (ren. barokk) és a pavilont –szállodát körül ölelő védett parkban 24 növénycsaládban több mint 60 fás növényfajta található, érdemes egy rövidített séta a dendrológiai ért. között.
A fenyőfélék- tűlevelű fák, akác, ecetfa, juhar, somfélék, kecskerágó, hárs, kőris, tiszafa, májusfa, jázmin, kecskefűz, hóbogyó, szirti gyöngyvessző és a különleges, itthon kevésbé ismert társaik
Innen mentünk aznap tovább Gelencére megtekinteni a Ref. templomot, az 500 éves freskókkal, a világörökségünket. Előtte Eresztevény falucska határában Gábor Áron szellemiségével, emlékművével találkoztunk.
A gazdag képes anyagot örömmel osztom meg a honlapot látogató közönséggel, mert ez egy sikertörténet.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.