Kétegyháza – Almásy kastély

Határon belül - 93.000 km2

A kétegyházi kastély és parkja témaköre illeszkedik a nyár végi – őszi kastély-és kastélypark látogató programomba.
Egyben tisztelgés Ybl Miklós megyei munkássága alkotósorozata előtt is.
Folyamatosan kerestem fel a szépségeket a környéken Gyula- Kárászmegyer- Körösladány- Póstelek- Szabadkígyós – Doboz –Gerla- Csorvás- Kondoros / no meg a messzeségben Dég és Zabola értékeit.
A kétegyházi úrilak igazi meglepetés volt számomra– nem is gondoltam hogy ilyen jó az állapota és a szépséges angol tájképi parkja is impozáns faegyedekkel van tele- pedig többször jártam már itt.
A kastélybelsőket pedig akár egy ismertebb népszerűbb, elegáns főúri kastélyban is fotózhattam volna. Köszönöm szépen régi kollégám – barátom az intézmény vezetőjének hozzáértő segítségét.
Lenyűgöztek a szép részletek, a z öntöttvas munkák, a hatalmas kápolna, a pince csodás ívei és pillérei, az oszlopos díszterem a – a volt istálló, no meg a szépen kifestett remek állapotú nagyterem.
Szerintem feltétlen a megyei értékek sorába tartozik: Köszönöm Ybl Miklósnak és az Almásy grófoknak / Ignác és Kálmán hogy létrehozták a hatalmas parkot és a kastélyt amely ma oktatási intézményként működik.
Tölgyek, platánok, fehérnyárak, mezei juharok, kőrisek, és sok fenyőféle is fotózható itt.
Szerencsés a műemlék és a kastélykedvelők közössége ,hogy ezt nem lopták szét a kommunista időszakban, vigyáztak rá a használói és reméljük a közeljövő elhozza számára a rekonstrukció lehetőségét is. A belül nagyobbnak tűnő kastélyt Ybl neoreneszánsz stílusban építette át- várható hogy a közeljövő a park nyilvános látogatását is jelenti majd.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.