Sepsiszentgyörgy – Keresztes ház

Erdély - Partium

Egy hónapja jártam a szépséges Székelyföld-i magyar városban. Jó benyomásokkal autóztunk, sétáltunk, nézelődtünk a városközpontban.
Lenyűgözött a rekonstruált erődtemplom. Sajnos a Kós Károly- Székely Nemzeti Múzeumát éppen renoválták-szépül a város. Megállni parkolni már itt sem nagyon lehet.
Házi feladatom volt, lehetőleg Kós Károly alkotásokat fotografálni – itt aztán sikerült, 6 épülettel gazdagodtam, erre őszintén nem számoltam./ tudjuk ez nem Marosvásárhely…..
Attila barátom készült a kérésem alapján, több eddig számomra ismeretlen Kós Károly alkotással találkozhattam, benne egy remek iskolaépülettel is.
Két szecessziós épület a múlt század fordulójából. Többek között a napsütötte Keresztes házzal. Közvetlen mellette is szecessziós épület épült.
A Keresztes ház érdekessége még a szép arányos jellegzetes téralkotáson túl, hogy itt is járt Bartók Béla világhírű zeneszerző, zongorista- emlékét emléktábla őrzi.
A védett értékes ( 300 2m-es műemlék éppen “eladósorban van”-kb 1 millió Lei összeget kóstált) igen, hát erre is ráférne az építőipari segítség……

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.