Gerlai temető a Wenckheim grófi sírokkal

Határon belül - 93.000 km2

Gerlai temető a Wenckheim sírokkal – egy alig ismert megyei történelmi érték a faluközponthoz a kastélyhoz közel, a Dobozi erdő irányába.
Az egykori arisztokrata síremlékek is megérnének egy kis odafigyelést az illetések részéről – többet érdemelnének. Sajtóinformációt, koszorúkat mindenképpen.
A temetőkert csendje történelmi gondolkozásra, elmélkedésre kiváló helyszín – látogatásra, rövid kerékpáros kirándulásra érdemes.
Mintahogyan érdemes a kb. 200 éves nagy tölgyeket is meglátogatni (az óriásplatánnal együtt) az Ybl Miklós tervei szerint épült, U alaprajzú romantikus kastély egykori parkjában – hátulról a kerítés mögött láthatóak.
( a belépés díjtalan…..)
Az épületegyüttes bántóan elhanyagolt- talán még egyszer életre is kelthető. Én ebben már nem bizakodom, akik idáig juttatták nagy bűnt követtek el. Azt meg végképp kevesen tudják ,hogy a Békés felé vezető országúton, a Gerla táblától jó 1 km távolságban az erdőben balra, ahol a természet már visszafoglalta a területét, állt egykoron az Árpádkori 2 tornyú impozáns apátsági templom. Sajnos még a helyét jelölő táblát sem látunk az út mentén. Az Ó-gerlai Kovácsi erdőben” található “ az egykori középkori Gerla falu. Első írásos emléke, említése 1295-ből származik. A templom köveit széthordták! írmagja sem látható.
GERLA több figyelmet érdemel. Wenckheim kastély-rom, kápolna, magtár, dendrológiai értékű faegyedek, temetői síremlékek, Ó-Körös és a közeli Pósteleki erdő.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.