Geszt – Református templom és templomkert

Határon belül - 93.000 km2


Geszt eddig is fogalom – “híres hely” volt országunkban a két Tisza; István és Kálmán miniszterelnökök lakóhelyeként- miután kormányzati döntésre végre rekonstruálják (második ütem) Békés megye K-i részén a magyar – román határ mentén, Geszten a Tisza kastélyt és berendezik a reprezentatív kiállításokat, renoválják a családi kriptát egyre többet szerepel a sajtóban.
Az épületegyüttes a konferenciaközponttal együtt a Református egyház kezelésébe került! – a kapcsolódó református templom és parókia kívül-belül szintén megszépül (első ütem).

Kíváncsi voltam hogyan áll a projekt,a méltatlanul elfeledett- elhanyagolt település és értékei?
Kiváló úton kanyarogtunk az egykori Tisza rezidencia felé (ez idáig itt borzasztó rossz út volt a gépkocsik kereke alatt).
A település kapott egy új iskolát is – hiszen a suli eddig a kastély épületében működött, kiváltották az intézményt, megkutatták a kastélyt – a terveket elkészítették és lassan kezdődik a kastély épület teljes felújítása. Jelenleg zajlik a református templom épületének a renoválása és a park rendbetétele is.
Néhány felvétel érzékelteti az épület munkálatait és a környező kert állapotát emlékműveivel együtt. A patinás késő-barokk épület pár korábbi fotója is bemutatásra került.
A kastély szomszédságában álló falusi műemlék református templom középkori alapokon 1772- ben épült, 1800- ban meghosszabbították. Ősszel várható a Református templom átadása Hálaadó istentisztelet keretében.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.