Hatalmas öreg fák Békés megyében

Határon belül - 93.000 km2

Kedves Fiatal Barátom! Csodáld, tiszteld Te is a múlt és reméljük a jövő élő hírnökeit – hiszen több 100 év van már mögöttük, megértek háborúkat, járványokat, emberi örömök és tragédiák hírnökei lehettek, lehetnek.
A szemnek is jó rájuk nézni a változatos forma és színviláguk impozáns méretük, koruk tényleg tiszteletet parancsolnak, ma már van rendszeres országos, internetes szavazó verseny is a legszebb – legöregebb- legnagyobb hazai fák méltatására, ismertetésére. Ezek a fák, a fák lombkoronája életteret is biztosít az állatvilág egyeei számára.
Szerencse hogy vannak elhivatott szakemberek is a fák megmentésére – ápolására ( legtöbbször civilként teszik a dolgukat).
Békés megyében Szelekovszky László nevét említhetjük- köszönjük évtizedes odafigyelő munkáját.
A megyénk kimondottan gazdag az értékes régi fák témakörében- ezek kiváló úti célokat is jelentenek a helyei polgárok, bicajos fiatalok számára.
A bélmegyeri Fehér fűz több mint 8 m körkerülettel rendelkezik és 300 év feletti a kora. A mályvádi őstölgyes fái több mint 200 évesek.
Sokszor legendák, igaz történetek szövődnek a matuzsálem korú természeti csodákhoz, pld. Gyulán a Várfürdő parkjában található a híres Erkel fa.
Sokak szerint e fa alatt komponálta Erkel Ferenc a Bánk bán c. operáját- a történet azonban vitatható???
A leghatalmasabb fák versenyét valószínű legtöbbször a platánok, a tölgyek és a mamutfenyők nyerik mag. A felvételek bizonyítják e fák érdemesek a tiszteletre a megóvásra, tegyünk közösen értük.

Bagyinszki Zoltán

 

Hozzászólás tiltva.