Téglaépítészet – művészet II.

Határon belül - 93.000 km2

Válogatás a hazaiból. Ez nem egy fél tégla……Egy kis – inkább nagy, válogatás 2 részletben a jó 100 évvel ezelőtti értékeinkből, a teljesség igénye nélkül.
Képek sora mutatja be a változatos téglaépítészeti értékeinket. (bőven van, csak néhány épület a rengetegből…..)
Nem is gondolná a z ember, hogy a megrendelők és tervezők milyen szívesen választották anno a téglát. Persze az is kellett hozzá, hogy a közelben nem volt olcsó kő, nemes kőzet.
Viszont sok agyag volt és több téglagyár is működött. A jó minőségű tégla, 100 év után is kőkemény és nem porlik szét- az időjárás nem teszi tönkre.
A művészi tégla formavilága a szecessziós épületeinknél. Rendkívül változatos szín és formavilág jellemezte az akkori alkotásokat. Komoly építkezések- nagy közintézmények, templomok, kastélyok városi paloták épültek egykoron. Egy szubjektív kiemelés Lechner Ödön, Györgyi Dénes, Lajta Béla, Hegedűs Ármin, Petz Samu tervezőművész munkássága mindenképpen kiemelendő.
De vidéken – Gyulán Pfaff Ferenc i s szívesen alkalmazta a téglát.
Lásd a volt Polgári Leányiskola épülete- amelynek egyik jellemzője a téglaszalagokkal díszített homlokzat. A tartalmi válogatás a történelmi Magyarország területére vonatkozik, érdemes gyönyörködni bennük.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.