Monyorókerék – Erdődy várkastély és Farkasdifalva – Batthyány kastély

Várvidék


Diáról bemásolt régi képek!

Erdődy várkastély:

Kétemeletes, négytraktusú épület, amelyet széles árok vesz körbe. Legősibb magja egy kb. 45×25 méteres, közel szabályos téglaalap területű épület volt, egyik oldalán kaputoronnyal. A középkorban erős vízivárnak számított. Az épületet a XV. század legelején emeltette az Ellerbach família. A főkapu feletti táblán olvasható latin nyelvű szöveg arra emlékeztet, hogy az elpusztított várat Erdődy Sándor építette újjá romjaiból. A négyzetes alaprajzú belső épületnek valamikor hagymakupolás tornya volt. A mai tetőzet az 1772-es újjáépítés idején készült el. Az udvari homlokzat szép reneszánsz árkádsorát időközben befalazták. A gótikus kápolnának, ami a D-i szárnyon volt és 1911-ben bontották le, már csak a nyomai fedezhetők fel a falon, csúcsíves ajtónyílások, címeres zárókövek. 1945 előtt még lakható volt a kastély egy része, itt őrizték az Erdődy família értékes levéltárát is. Az 1945-ös orosz megszállás következtében az épület belső berendezése teljesen elpusztult és a kastély azóta omladozó állapotban van. Napjainkban is az Erdődy família tulajdonát képezi.
Monyorókerék várát a középkor során eredetileg négy vizesárok és három földsánc vette körül. A legbelső sáncon kőfal magasodott, amelynek egy része a gazdasági épületek oldalán még ma is láthatók. A várfalat hét torony és bástya erősítette meg. Közülük már csak egy, a hajdani lőportorony áll.
A középkori települést sáncrendszer vette körül. Ez három vizesárokból és két palánkfallal védett földsáncból tevődött össze. A védőgyűrű nyomai még sok helyen felismerhetők. A főtéren álló nyolcszögletű oszlop – az egykori pellengér – a középkori bíráskodás egyedülálló emléke.

http://muemlekem.hu/hatareset/Erdody-varkastely-Monyorokerek-277

Batthyany kastély:

Egykori kastélyfotós túráim idején a Magyar Történelmi Családok tiszteletbeli tagjaként – budapesti küldetést teljesítve / fotózás céljával jártam itt.
A különleges épület az 1800-as évek közepén épült majd eklektikus stílusban átalakult- kibővítették, a régi téglány alaprajzú épülethez hozzákapcsoltak egy érdekes 3 szintes 8 szög alaprajzú épületrészt, érdekes az összekötésük- szabálytalan az alaprajza. Egy erdős ligetes részen található a Rába folyótól délre, közel az Osztrák – Magyar határhoz.
Impozáns ősparkban, családi tulajdon, nem látogatható.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.