Újra magyar kultúra napja, 2021 január 22-én.

Határon belül - 93.000 km2

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Magyarország Alaptörvénye alábbit határozza meg: I) cikk (3) Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével. Erkel Gyulán született, így szűkebb pátriájában sokkal nagyobb jelentősége van a nevének. A himnuszt ezért is tartjuk még fontosabbnak.

Magyarország egyik legimpozánsabb emlékműve a V. Majzik Mária szobrászművész által alkotott Himnusz-szobor, amely Budakeszin található. 2006 májusában avatták fel. A mű központi figurája egy istenalak, amelynek két oldalán sugarasan helyezkednek el Kölcsey Himnuszának sorai. Az eklektikus stílusban készült emlékmű ezen központi elemének két oldalát stilizált légbeömlő nyílások díszítik. A kompozíció a magyarság pogány és keresztény hagyományait megjelenítő szimbólumainak tárháza. A 3+1+3 felépítésű boltíves szerkezetben harangjáték működik, amely hétköznapokon a delet kongatja, ünnepek alkalmával a Himnusz dallamát játsza el Erkel kottájából.

A közelmúltban Budakeszin gyulai városi delegáció és az Erkel Társaság jelenlétében koszorúzták meg a Himnusz emlékművet, majd ezt követően Erkel Ferenc emléktábláját.

Fodor György és Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.