Sopron 100.

Határon belül - 93.000 km2

Sopron és a környék 8 települése dacolva a Trianoni tragikus kényszerű döntéssel népszavazáson (előzetesen helyi sikeres harcokkal, fegyveres ellenállással.)
Magyarországhoz követelte a jövőjét – ennek ma van 100 éve – “Sopron a leghűségesebb város”.

Egykor 7107 nagy-szótöbbséggel maradt magyar település, a ma több mint 60.000 lakosú megyei jogú város.
Sokszor jártam a városban, sok értéke, építészeti emléke van főleg a reneszánsz és a barokk világa jellemző, de van a római korból, a gótikából, a romantikából is bőven látványosság, igazi fotós úti cél.
Azonban nem ez a legfontosabb soproni érték ami jellemzi, hanem a történelmi ellenállása a “rongyosok kicsiny, de bátor hadseregének” sikere, majd a Trianon kori népszavazás – amikor is a voksoknak köszönhetően visszacsatolták a területet Magyarországhoz. Nem sokon múlott ,hogy a fotókon látható szépségek Ausztriához kerültek volna. Mindig nagyon fáj a szívem amikor Burgenlandban fotó sétálok…. van miért.
Sopron belvárosának vonzó turisztikai látványosságai, múzeumai, műemlékei, a közeli dombokon termő szőlőből évszázadokon át készült a Soproni Kékfrankos mind jelentős vonzerő.
Az aktuális trianoni évforduló december 14 fontos dátum a magyar történelemben: Akkor egy maroknyi soproni polgár, egyszerű emberek, katonák, diákok összefogása révén fegyveres ellenállásuknak köszönhető a siker- a sajnos kevésbé ismert RONGYOS GÁRDÁNAK!
1921-ben Ők megtagadták a város átadását, több mint másfél hónapos ellenállást tanúsítottak- ez kényszerítette ki a népszavazást (Magyar Nemzet: Pilhál György-Gyáva népnek nincs hazája írja cikkében).
Azért feltétlen említésre méltó még a hős Balassagyarmat (honlapomon megtekinthető) és Susa falu hősiessége az Ózd melletti kisfalu is megtette a magáét. Itt az északi határainknál a bátorság és a tetterő –némi haditechnika is segített, a cseheket futamították meg, sikerrel.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.