Gombák

Határon belül - 93.000 km2

A gombák szépségeit eddig kevésbé ismertem fel… pedig e spórákkal szaporodó élőlények érdemesek az odafigyelésre, szépségük, változatosságuk, finomságuk és mérgező hatásuk közismert. A mostani őszi erdőlátogatásaim közben a sűrűn a lábam alá nézve fedeztem fel a természet e kisméretű látványosságait. Hihetetlenül változatosak: elhelyezkedésük, formájuk, méretükben és színükben egyaránt. Itt most az esztétikum és nem a gasztronómia oldaláról közelítettem a témát. A dobozi erdő kb egy fél kézilabdapálya méretű aljnövényzetében rengeteg gombát láttam és fotóztam ,de a Mályvádi erdő és a vésztői Holt- Körös menti erdők is szép természeti csodákat rejtettek. A tegnapi hortobágyi kalandunk zárja a sort. A magasban is élnek gombák, egyedi gombaféle a fákon található gomba (nem csak a tapló) ők ott nyertek életteret. A legkisebbtől az óriás gombáig, demonstrálva a mellé tett 42 es csizmaméret utal az óriás méretükre is. Pl . Őzláb gomba
Olykor olykor érdemes a gombákat alulról is megszemlélni.
Igyekszem ezek után nem csak a sajtóból és Tv-ből érdeklődni a gombák iránt, sajnos az évi 2-3 halálos mérgezés híre elrettent a fogyasztásuktól.

Bagyinszki Zoltán

Gombák – Wikipédia
A gombák (Fungi) eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények.

Hozzászólás tiltva.