Dobozi erdő – napsütötte ősz 2020 novemberében II.

Határon belül - 93.000 km2

Dobozi erdő – napsütötte ősz 2020 novemberében II.

Az Amazonas őserdőire emlékeztető vízitúra és gyalogséta a Dobozi erdőben.
A dobozi erdő és benne a kanyargós Holt Fekete-Körös / ma csatornaként ismert vízi útja különleges élmény a kiválasztottak számára. Nekem Sós Imre (Zerge Egyesület) barátom biztosította a fotós program lehetőségét még 2007- ben két gyulai vizes- barát segítségével.
Doboz belterületéről indultunk anno a Wenckheim emlékek közeléből. Több hajóval – olimpikonokkal is megtűzdelve. Megtisztelt minket a helyi polgármester-faültetés is az esemény része volt. Emlékszem sokszor kellett átemelni a kenut, de nekem csak a képalkotás volt a feladatom. A szép és izgalmas emlékeket felidézve (hamarosan visszakeresem a kenu pr. képi eseményeit és) ez is megtekinthető lesz „képriport” formájában a honlapomon.
Most novemberben, az őszi napsütésben az előző vízitúra emlékei motiváltak újra a dobozi erdő fotós megtekintésére. Azt mondják mindennek rendelt ideje van….. Az egészséges városi levegőtől zajtól mentes 4-5 órás gyalogtúrámra, a kanyargós vízi út mentén 13 év elteltével került sor. Az erdei földút kiváló irányadó segítség volt számomra, amely többször is érintette a közeli Varga- Hosszai-főcsatorna lassan már vízinövényekkel befedett, beborult hatalmas fatörzsektől járhatatlan víztükrét. Viszont remek fotótémaként hívja az erdők szerelmeseit. Pár napja több 100 képet készítettem az őszi erdő szépségeiről, a kanyargós széles vízmű csatorna környezetéről, a talajt beborító gombák hihetetlen tömegéről, a színes lombkoronákról szemből és káprázatos ellenfényben, néha a járhatatlan dzsungelszerű bozótos leküzdésével.
A sikerélmény a szép idő és a természet vonzereje működik, szerintem az ismétlődő kenu túra is bekerült András barátommal közösen tervezve a 2021. év feltétlen megvalósítandó programjai közé. Drónnal még nem rendelkezem, de az internetes térképek remek demonstrációt jelentenek a kanyargós erdei programról-azokat is érdemes megtekinteni.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.