Nagyszeben – 150 éves a képeslap

Erdély - Partium

Jubilál a 150 éves magyar képeslap

150 éves a képeslap (német „találmány) a magyar képeslap jó évtizeddel később került postára, az első az erdélyi Nagyszeben értékeiről adott hírt, mutatott képeket a világ számára. Így most Én is e város látnivalóival köszöntöm a jubileumot. Fiatal – középiskolás diákként nagy gyűjtője voltam a a színes képeslapoknak – emlékszem a kis zsebpénzemből még vásároltam is a cserék mellett, az értékes szép külföldi lapokat a gyűjteményembe – amire a mai napig büszkén tekintek (az extrább lapokat megőriztem, amelyek először a gyermekeim birtokába kerültek, majd a nagyobb család gyerkőceinek is boldog perceket szereztek.) A mai napig tisztelem a képzőművészet a fotográfia e csodáját. Valószínű a képeslapoknak volt köszönhető az érdeklődésem felkeltése a várak, kastélyok majd a magyar és nemzetközi építészet, műemlékek világa felé.
Kicsit később az utazás, a fotózás mint komoly hobby szintén ennek volt köszönhető – amiből természetesen következett a képek és a könyvek, albumok szeretete, a könyvtár igénye számomra.

Köszönet az egykori alkotóknak fotográfusoknak a szép képeslapokért, így ez is a tanulás és az esztétika eszközévé válhatott mindenki számára.
A témában érdekes könyv jelent meg egy hazai néprajzkutató szakember tollából. Tapasztaljuk, köztudott a képeslap lassan a múlté válik, átvette szerepét a modern kor vívmánya az azonnali internet és az okos telefon.
Tisztelettel:

Bagyinszki Zoltán fotográfus, egykori képeslap gyűjtő

Hozzászólás tiltva.