Gyula – November 7., Erkel születésnapjához. Az Erkel tér újra töltve…..

Gyula városa

Átadták a 108 millió forintból megújult Erkel teret november 7-én, Erkel Ferenc születésének 210. évfordulóján Gyulán. Az európai uniós, kormányzati és önkormányzati forrásból megvalósult beruházás keretében kicserélték a zeneszerző mellszobra körüli térburkolatot, rekonstruálták a környező területeket, és új fákat, növényeket telepítettek.
Görgényi Ernő, Gyula polgármestere beszédében úgy fogalmazott: a templom és iskola által övezett Erkel tér egyszerre jeleníti meg a keresztény-nemzeti kultúrát és a gyulaiságot, az ott található, 1801 és 1803 között épült Százéves cukrászda pedig „az alkotó polgári szellemiség egyik legszebb és legismertebb szimbóluma”. Felidézte: az ország második legrégebbi, eredeti berendezéseivel folyamatosan működő cukrászdája megnyitása, 1840 óta Gyula ikonikus vendéglátóhelye, amely a fürdőváros egyik legismertebb turisztikai látványosságává vált.
A városvezető kijelentette: könnyebben megközelíthetővé és jól láthatóvá szerették volna tenni a Dél-Alföld legrégebbi és legértékesebb emeletes városi polgárházát, melyet eltakart a környezetbe nem illő növényzet. Emlékeztetett: a tér és a környező területek felújítási munkálatai idén júliusban kezdődtek el Bozó András építész tervei alapján.
Kifejtette: a megújult tér egy versenyzongora alakját ölti magára, a gránitburkolat körüli közlekedőfelület pedig egy angyalt formáz meg. Elmondta: a felújítás során az Erkel-szobor körüli gránitburkolatot tizenhat szegmensre osztották fel, arra utalva, hogy a Himnusz kottája négy sorból és soronként négy ütemből áll, így összesen tizenhat ütemosztót tartalmaz. Mint ismertette, a burkolat világító kockaelemei a Himnusz kottáját jelenítik meg, ez a hangjegyekből álló „Himnusz-csillagkép” éjszakánként körülragyogja a zeneszerző alakját. Jelezte: a szobor köré visszakerült az eredeti kovácsoltvas kerítés.
A téren egy gránit sakkasztal is helyet kapott, jelezve, hogy Erkel Ferenc ismert sakkozó és az 1864-ben létrejött Pesti Sakk-kör egyik alapítója volt.

https://www.gyulaihirlap.hu/134570-atadtak-a-megujult-gyulai-erkel-teret-amely-egy-ve

Hozzászólás tiltva.