Torockószentgyörgy – Várrom

Határon belül - 93.000 km2


Már több alkalommal jártam a csodálatos erdélyi magyar településen, Torockón. Mindig elkápráztat a kis falucska épített öröksége és a természeti környezete – no meg a magyaros, “erdélyországi “ vendéglátás is.
Ez alkalommal a csoportunknak Aranyos vidékén a várrom felkeresése volt az egyik úti célja / Nekem már a 2 alkalom ,hogy a várat fotózhattam.
Az elején lankás földút, majd kaptató következett amit nem vállat mindenki. A sziklaszirt ideális volt a középkori vár fölépítésére. 200 m magasan emelkedik a völgy szintje fölé.
A ma már romos vár történetét az Erdélyi várak c. album (fotó: Bagyinszki Zoltán, az olvasmányos várismertető szöveget Csorba Csaba írta.) lapjai idézték fel.
A várat a XIV. században építette a Thoroczkay család. A több ostromot és tulajdonost megért műemlék végzetes ostromát rombolását itt is a Habsburg császári katonák végezték el 1707-ben.
A romos építmény állagmegóvásra érdemes volna, mivel kiváló kiránduló program a turisták számára.
Az első vártúráim Erdélyben eredményezték a Tóth Kiadónál megjelent szépsége 200 oldalas színes albumot. 23 vár, várkastélyból 22, templomvárból-erődtemplomból 25 és erődített városokból 6 került be a könyvbe. Több világörökség és látványos épület mellett, sajnos és Erdélyben – mint hazánkban is egy részük romos, fájdalmas állapotban látható.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.