Lengyelország – Ószandec városa, Szent Kinga kolostor

A nagyvilágról

Közös magyar és lengyel zarándokhely – Ószandecen / Stary Sacz

Az 50. szülinapomon volt egy csodás időutazás Postakocsival, Hucul lovakkal Aggtelek- Jósvafőről Krakkóig. Az eredeti másolatú kocsi puttonyában egy hordónyi Tokaji borral.
( azzal-abból kínáltuk több helyen a minket fogadó vendéglátóinkat, a kürtjel után lopóval ahogy megérkeztünk …..Kazincbarcika város szervezésében, mert a város is akkor volt 50 éves.
A különleges kis csapat végig nagy figyelmet kapott – érthetően minden autós, kamionos a postakocsit csodálta, a lovakat is akik becsülettel végighúzták a szerelvényt az útvonalon: 3 országon, hegyen völgyön erdőkben , műemlék városokon. Olyan volt a magyar érdekeltségű Ószandec lengyel kisváros is. A Ryneken megállva az érdeklődő lengyel barátaink számára kínáltuk a finom nedűt, nagy sikerrel. Megtekintettük, átmentünk a világ legnagyobb Székely kapu ívnyílása alatt is. Szent Kinga a szentéletű magyar Árpád-házi királylány, itt e klarissza kolostorban töltötte élete nagy részét. 1292-óta alussza itt örök álmát.(IV. Béla királyunk lánya volt). A kolostortemplom legrégebbi részei a XIII-XIV. században épültek.
Belsejében a gótikus és barokk stílusjegyek keverednek. Ha már sóút, akkor sóbánya. A delegációnk nem kerülhette ki a a híres Wieliczka sóbányáját sem, de jártunk Bem apó síremlékénél is.
Természeten a legnagyobb siker, hazánkat is képviselve a célállomáson Krakkó főterén a Posztócsarnok mellett volt.
“Postakocsival a sóút mentén” címmel a történet, az utazás sok szép fotóval egy 3 nyelvű 150 oldalas albumban került megörökítésre.
Fotó, szöveg, szerkesztés:

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.