Szeged – Juhász Gyula Tanárképző Főiskola

Határon belül - 93.000 km2

Az iskolavárosban, a Hősök- kapuja mellett található Szegeden.
A szeretett főiskolámról- kicsit megkésve, de nagy tisztelettel emlékezem, az intézményről, az épületről a város közepén. / És a Béke tanszék megnyugtató hangulatára is.
Jó volt odajárni, jó volt okosodni általa, a tanáraink által. Szívesen gondolok vissza azokra a tanulós időkre az évfolyam társakra, barátokra, a vizsgákra. Néha a nagy félsz – a szorongásokra, mert azok is voltak.
A vonaton a vizsgákra menet még a könyv és néha a puska olvasgatással telt az idő, de hazafelé a sikeres vizsgák után már kellemes társaságban lazán, vidáman töltöttük az időt Gyuláig.
Én Földrajz szakos pedagógus és Okleveles népművelő – pr. szervező tagozaton végeztem anno, 4 évig vehettem-vettem részt a főiskolai képzésen. Sajnos a tanuló társak nevei, a névsor már teljes bizonytalanságot jelent számomra. Azért a tanár legendákra még emlékszem.
Az épület jellegzetes elegáns századfordulós – 3 szintes eklektikus, U alaprajzú épület, középen rizalittal, kupolával díszítve. Sajnos a nyári fotózás lehetősége nehézkes volt, az 1. képen szemből igyekeztem kibontogatni a központi jellegzetes részt a fák öleléséből, így jobban láthatóvá, szemlélhetővé téve az iskolát. A drón segítségét sajnos nem vehettem igénybe, mert még a vásárlása-alkalmazása csak a gondolatok világában létezik.
Sajnálom, hogy egykor nem készítettem képeket róla, a kisebb fákkal kevésbé takarva és a szép belsőivel, lépcsőházával együtt szerepelnie kellene a fotósorozatban.
Az egykor önálló főiskola azóta a Szegedi Tudományegyetem egyik karaként működik, Tanáraival, Tankönyvmúzeummal és remek iskolai könyvtárral végzi az oktatói, képzési feladatait- kiváló szellemi műhely a hazai diáktársadalom számára.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.