Pósteleki erdő – Gróf Széchenyi Antal síremlék rekonstrukció 2003.

Határon belül - 93.000 km2

Az időkerék visszaforgatva, 17 éve történt – meghallottam anno – Békéscsaba külterületén a pósteleki erdőben már régebben eltűnt Gr. Széchenyi Antal síremléke – mellette látható a híres pósteleki Széchenyi- Wenckheim kastély – az ő egykori lakóterük, a megye legfiatalabb kastélyépülete.
Megkerestem a fiaimmal a helyszínt, az erdő szélén egy domb tetején megtaláltuk a szétbarmolt – kirabolt síremléket ( “éljen a szocializmus….”). Amely igen szomorú képet mutatott.
Gondoltam az akkori tevékenységem és a Széchenyi család neve kötelez. Mint kastélyfotós gyulai művészetbarát elhatároztam visszaállítjuk tiszteletünk jeléül a síremléket.
Megkerestem két gyulai jó barátomat és kértem a segítségüket. Egy márvány keresztet kaptam Kovács József rk. plébános úrtól és Csőke Péter kőfaragó mester csapatával vállalta az elkészítését és a felállítását az erdőben.
A munka előrehaladtával megterveztem a 2003. évi ünnepélyes újra avatást is. Az emlékezésre az avatóbeszédre felkértem Gr. Nyáry Jánost a z akkori Magyar Történelmi Családok Egyesületének elnökét, aki szívesen vállat a közreműködést. Meghívót készítettem, a sajtó segítségével kis reklámot hirdettem és kijelöltem az időpontot.
Megtörtént az emlékmű- síremlék visszahelyezése, felavatása (előtte a képek is mutatják a nem könnyű munkát kiváló minőségben elvégezték a szakemberek.) Tisztelet Gr. Széchenyi Antalnak.
Jó 10 évvel később Péterrel ismét megkerestük az emlékművet és gyertyát gyújtva tisztelegtünk a rekonstruált keresztnél, a történelmi előd síremlékénél.
A képek a honlapon megtekinthetőek: Pósteleki erdő – gróf Széchenyi Antal koszorúzás 2016. II. címen.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.