Bóly – Alsó Tukári pincefalu

Határon belül - 93.000 km2

A Baranya megyei település Pécs és Mohács között található. Pécstől kb. félóra alatt lehet eljutni az 57. számú úton Bólyra, amely a Pécsi borvidék 33 településének egyike.
Az öt pincesorból álló pincefaluban mintegy négyszáz pince található. A présházak közül többön a sváb építési hagyományok nyomai fedezhetők fel. Külön érdekessége a pincefalunak, hogy nagyon szép kutak is találhatók a présházak között. A bólyi pincesorok szőlősgazdái a Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület tagjaiként készítik minőségi boraikat.
Bóly település a borkultúráján túl, gasztrokultúrájával is élményt nyújt a látogatóknak. A bólyi pincepörkölt mellett számos tájjelegű ételt lehet itt kóstolni, pl. évente rendeznek kakaspörkölt főzőversenyt.
Egyedülálló szokást őriztek meg a helyiek. A svábok körében nagy hagyományai vannak az ún. Emmausz-járásnak, amelyre minden évben Húsvét hétfőn kerül sor. A délelőtti szentmise után a szőlősgazdák vendégül látják a szomszédokat, és az arra járó turistákat. A hagyomány eredete a Bibliában keresendő. Lukács evangéliumában olvasható, hogy az Emmausz nevű faluba igyekvő emberek nem ismerték fel Jézust, csak a vacsoránál, amikor kenyeret tört és megáldotta azt. Ezután már hírét vitték a feltámadásnak.
A hagyományőrzés része még ma is a mézeskalácsos-, a gyertyaöntő-, a kézi hurkoló-, a pacsker készítő- és a gyapjúfonó mesterek tevékenysége.
A 900 éves település hagyományai mellett látnivalókban is gazdag. Főbb nevezetességei a késő barokk Katolikus templom, a klasszicista Batthyány-kastély, amelynek 11 hektáros parkja természetvédelmi terület. Továbbá megemlíthetjük még a neoromán családi Mauzóleumot, a Kálvária-domb stációit, az Uradalmi Magtárat, ahol a Városi Könyvtár és egy Borház is található.

http://www.pincefalvak.hu/pincefalu/58-boly

Hozzászólás tiltva.