Rétimajor-halastavak – Igazi hazai ritkaság: Indiai lótusz

Határon belül - 93.000 km2


A belföldre, szép hazánk tájaira “kényszerült” fotográfus rövid, de tartalmas programjaként került a lencséje elé a virágcsoda.
Villány-Bóly-Palkonya után tegnapi ráadás volt számunkra.
Egy valódi finom Ázsiából származó szépség-sort kerestünk, (sajtóinformáció keltette fel az érdeklődést.)
nehezen de megtaláltuk tegnap dél körül (Dunántúlon-Mezőföld) Cecétől É-ra kb. 7 km letérve. A nagy tórendszer elején van Rétimajor.
Jobbra kanyarodása táblánál és a Nepomuki Szent János szobornál kell jobbra fordulni betérni a múzeum mellett a parkolóhoz . ott az autó marad- és indulás jobb felé ismét.
A fűzfák menti kis csatornához, mintegy 50 m –es szakaszon látható a hatalmas levelű és magas szárú Indiai lótusz . Talán még egy helyen megtalálható itt a majorban.
Kicsit már a virágzás vége felé érkeztünk – sajnos. Azonban még lehetőségem volt a szépséges, gyermekfej nagyságú impozáns virág megörökítésére.
Tudományos nevén: Nelumbo nucifera
A levelek alatti világ, a szárak dzsungele is érdekes látvány volt. A furcsa megbarnult lyukacsos egykori ringatózó virágbibék ?! Kicsit csökkentették az esztétikai élményemet.

Itthon néztem a NETEN, a szegedi Fűvész-kertben is van egy védett szép állomány, de ez természetesen kint van az életben.

Bagyinszki Zoltán fotográfus.

Hozzászólás tiltva.