Spanyolország – Toledó Katedrális

A nagyvilágról

A toledói katedrális. A hatalmas templomot egy mór mecset helyén kezdték építeni 1226-ban. Az építkezés csak 1493-ban fejeződött be, tehát majdnem 300 éven keresztül épült ez a lenyűgöző mű. A katedrális gótikus stílusú 120 x 59 méter nagy, tornya pedig 90 méter magas. A katedrális belsejében a hihetetlen részletgazdag gótikus stílusú márványszobrokat és faragásokat 750 festett üvegablakon keresztül világítja meg a napfény.
A szűk utcákon kanyarogva a vásznak között szinte mindenhol felsejlik a katedrális tornya.

www.vilagutazo.net/inspiracio/kepekben/2015/06/11/az-amulatba-ejto-toledo

Ide visszatérni kötelező, de mikor?
Igazán nem olyan régen jártunk a világörökség helyszínén, hihetetlen értékek halmaza, a művészet tobzódása viszonylag kicsi területen a toledói Ó-városban.
A szakrális műemlék, a spanyol katolikus főtemplom részletgazdagsága lenyűgöző volt. Nem sok időnk volt nézelődni, pörgette a dolgokat az idegenvezetőnk. – én gyorsan igyekezetem exponálni, befogadni mindent- és a látványt megosztani önökkel. Már nem volt szívem törölni a galériából. Kinek mennyi esik jól a katolikus gazdagság és esztétikum középkor értékeiből. – lehet választani 20 kép vagy 80. A vírusos nyugisabb időnkbe talán belefér.
Ja és akkor jött még néhány El Greco kép a templomban, amit nagyon vártunk majd felkerestük a művész házát a múzeumot is. ahol tovább csodálhattuk az egyedi stílusú festményeit. (oda a házába mindig nehéz bejutni, a fotózásról már nem is beszélve. – nekünk sikerült.)

Üdvözlettel:
Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.