Hadad templomok és kastélyok

Erdély - Partium

Jó 20 éve jártam Hadad településen. határon túli ”kastély kutató” és fotós munkám révén, / a kastélykönyvek számára.
Akkor a két alig ismert kiskastély-belső képek hiányában nem került be a könyv lapjaira, most pótolom a nyilvánosság a kastélykedvelők felé.
A most megtalált diaképek szerény minőségű szkenelt képek- talán legnagyobb értékük hogy megvannak….. Immár Hadad is bekerült az Én 1000-es körömbe.
A barokk Wesselényi ( PM. Hivatal ) és az eklektikus Degenfeld kastélyok jelentik a műemléki értéket a világi szempontok szerint, a szakrális értéke a falunak a református templom a kazettás mennyezetével, még a gótikus időkből. Kiemelt értéke a reneszánsz szószék, amelyhez még hozzáférhettem a kamerával.

Vára is volt az egykori mezővárosi rangú településnek, sajnos csak a romok kicsi százaléka látható.
A háborúk itt is megtették a hatásukat, a magyar őslakosságot kiirtották vagy magától elmenekültek az emberek.
Azután jöttek helyettük a románok és németek. Ma már inkább a román szót hallani az utcákon.
A Református templomot nagy tragédia érte vagy 20 évvel ezelőtt, földrengés következtében elvált a torony a főépülettől –azóta még inkább romlott az állapota.
Én a képjavító pr. segítségével visszaállítottam az eredeti állapotába az Isten házát – a két kép egymás mellett látható. REKONSTRUÁLVA.
Tisztelettel B. Z. fotográfus, én ennyit tehettem a Partium egyik építészeti, történelmi értékének megmentése érdekében. Talán közben gyűjtés is indult az épület helyreállítása kapcsán.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.