Drégelypalánk – Várrom, fekete zászlóval-2020. június 4.

Határon belül - 93.000 km2


Trianon áldozatainak, elszakított országrészeink magyarjainak tiszteletére, a kis fekete kendővel. A panoráma kép a közeli Északi 100 éves államhatárt mutatja.
Budapesttől jó egy óra kocsival. és + gyalogséta az erdőben. Mindenkinek ajánlom Szondi és 150 katonája históriáját, ami 468 éve történt.
Az Ő haditettük, bátorságuk igazán elismerésre méltó, küzdelmük jelképes is lehet. Arany Jánost is megihlették, Szondi két apródja műve irodalmunk egyik legszebb balladája. melyet most 50 év után ismét meghallgattam Sinkovits Imre előadásában.
Gyuláról a D-K –i határtól a 100. évfordulóhoz kapcsolódó fotós programunk így adta ki számunkra a fekete Június 4-.ét! Természetesen mécsest is gyújtottunk Szondi György tiszteletére és a Trianoni tragédiánkra emlékezve.
Drégely kicsi vár romosan , de a történelmünk- a középkor kiemelt eseménye zajlott itt a támadó török ellen ! A Börzsöny É- K-i szélén, emléktáblákkal domborművekkel.
A program folytatásaként Acsára autóztunk ahol a Prónay reneszánsz barokk 4 saroktornyos kastély fotós programja következett- hamarosan a honlapon is megtekinthetően.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.