Nagyvárad – Stern–ház

Erdély - Partium


Nagyvárad szecessziós építészete, csodálatos szép részletekkel készült ház a belváros frekventált központi sétáló utcájában található.
A kezdőképek- már 13 éve elkészült felvételek, a rekonstrukció előtt – fájdalmas szívvel fotóztam, most megváltozva láttatja magát Komor Marcell – Jakab Dezső remek hazai építészpáros alkotása 1904-ből.
Jó volt látni a tavaly megszépült épületet. Az Európai Szecessziós Városok sorába tartozó Nagyvárad “ észhez tért végre” –belátva, az ott épült magyar szecessziós épületek sok sok alkotás nagy érték számukra – amire csak büszke lehet a mai román rezsim vezetése is! A szép kivitelezés önmagáért beszél- megtekintésre ajánlom mint a többi megújuló nagyváradi épületet is.
A magyaros szecesszió alföldi remeklése – Lechner Ödön építőművész irányzatához áll közel, figyeljünk a részletekre, így is lehetett alkotni annó.
Igazán különlegesek: a párkány alatt található fríz és az ablakot keretezett díszítés, a kapu, magyar mező virágai, a hengeres sarok megoldása. Talán 10 év múlva már informálják a látogatót a z épületek származásáról is.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.