Kecskemét – Trianon emlékmű

Határon belül - 93.000 km2

2010. június 4-től Országzászló áll Kecskemét Belvárosában a Lestár téren. Az emlékmű fő motívuma – 25 méter átmérőjű, 40 cm vastag, vasbeton alapra helyezett -, süttői mészkőből faragott, a részekre szakított Magyarország térképét ábrázoló térplasztika, Babinszky Tünde, Katkics Tamás és Vásárhelyi Dániel építészmérnökök tervei alapján készült. A leszakított részeket a tér burkolatának szinteltolása érzékelteti. 23 város van feltüntetve, amelyeket világító ledeket körbezáró bronzkorongok jelenítenek meg, Kecskeméttől mért távolságuk feltüntetésével. Kecskemét pozíciójában egy két és fél méter magas mészkőtömbön a Szózat első két sora olvasható: ‘Hazádnak rendületlenül/Légy híve, oh magyar’. Mellette áll két 15 méter magas bronzcső. A két zászlórúd között kifeszítve két bronzból formált angyal tartja a tűzzománc technikával készült címert. Az angyalokat Balanyi Zoltán szobrászművész, a címert Balanyi Károly grafikusművész tervezték és készítették.
A két zászlórúd közé kifeszített térplasztika szimbolikus jelentése, hogy Magyarország nyugat és kelet között elhelyezkedve két kultúra határán tölti be a híd szerepét. A mészkőtömb hátoldalán olvasható felirat:
„A trianoni döntés 90. évfordulóján állította Kecskemét Város történelmi múltunk tiszteletétől indíttatva, a magyar nemzeti összetartozásba és a reményteljes jövőbe vetett hittel.

https://www.kozterkep.hu/11121/orszagzaszlo

Hozzászólás tiltva.