Aradon Szántay szobor született – alkotója: Kocsis Rudolf

Erdély - Partium


Méltó tisztelet és emlékezés Szántay Lajos műépítész szecessziós munkásságára.

Arad ismét remek műalkotással gazdagodott. Lelkes lokálpatrióták -Bognár Levente (a város alpolgármestere) érdemi közreműködésével tegnap szobrot emeltek egy 100 éve született műépítésznek aki meghatározóan vett részt a város mai arculatának kialakításában. Közel 70 épület kapcsolódik hozzá.

A Kultúrpalota- amely szintén a mester tervei szerint készült (további fotók itt a honlapon megtekinthetőek) lépcsőjén került elhelyezésre a bronz alkotás.
A szépen megformált szobor Kocsis Rudolf szobrászművész egyetemi tanár munkája, amelyet Bognár Levente alpolgármester avatott föl több 100 aradi, főleg – magyar polgár jelenlétében.
A szónoklat románul hangzott el, a magyar “delegációt” Harruckernes SC. diákok és az Arad – Gyula Kapcsolataiért Egyesület tagjait,valamint a Gyulai Művésztelepet képviselő szobrászt – külön megtisztelve magyarul köszöntötték.
Az esti jubileumi programot kiállítás és koncert is gazdagította. A most zajló Palotáról palotára Aradon 2020 diákvetélkedő szintén kapcsolódik a z ünnepi esthez, a műépítészész alkotótevékenységéhez.
A gyulai diákok, tanárok véleménye szerint is lelkesek és elégedettek vagyunk a sokáig váratott Szántay szoborral és a kivitelezés klasszikus módjával, hagyományos formájával.

Jó volt Aradon magyarnak-Gyulainak lenni. Köszönjük az Alpolgármester Úrnak és szívből Gratulálunk Kocsis Rudolf szobrászművésznek.

Szöveg, fotó: Bagyinszki Zoltán fotográfus.

Hozzászólás tiltva.