Mamutfenyők Magyarországon – Sequoiadendron giganteum

Határon belül - 93.000 km2


Ismét hó nélküli – Karácsony van, a legtöbb helyen már fenyőfa díszíti a családok meleg szobáit. Ünnepelnek Magyarországon, a nagyvilágban, holnap Szenteste következik.
Gondoltam stílszerűen a legszebb és legnagyobb karácsonyfákat ajánlom a kedves érdeklődő böngésző olvasóimnak, a 100 évnél idősebb mamutfenyőinket az ország minden részéből a teljesség igénye nélkül.
Megnéztem a képgyűjtemény lapjait hol jártam, hol fotózhattam e különleges természeti értékeinket? Van még egy pár amit szeretnék lefotózni jövőre.
Gyönyörű növények , dendrológiai ritkaságok, tényleg csodálatosak, változatosak. A javát az egykori arisztokraták, a kertek arborétumok szerelmesei ültették, nevelték anno a régi világban.
A legszebb általam fotózott példány Kassához – határon túl sajnos a Jászói prépostság gyönyörű barokk épülete előtt található. 40 m magas az a Kaliforniai mamutfenyő.
A fajta is változatos, például a gyulai 2 mamutfenyő mellé 3. érdekességként látható a parkban, a kb. 15 m magas kínai mamutfenyő is.
(a képek alatt olvasható a fa ültetésének, településének helye is).

E ritkaságok még nincsenek feldíszítve, ezt a feladatot mindenki önmaga elvégezheti.
Tisztelettel kívánok Gyuláról Áldott Ünnepeket és Kellemes hófehér Karácsonyt:

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.