Gerla – Óriás platán, az év fája verseny 4. helyezett

Határon belül - 93.000 km2


Riasztó környezetben, felháborító igénytelen kerítés tövében, egy csodálatos fotogén fa lett az ország egyik legismertebb, legszebb faegyede.
Igazán egészséges csoda az alig ismert kis falu kastélyparkjában található, most ősszel fotózva. Gratulálok.
Gerlán a Pósteleki erdőhöz közel épült a kis csoda úri lak Ybl Miklós építész tervei alapján, a Wenckheim család egykori kastélyparkjában másfél száz éves dendrológiai különlegesség mellett még több impozáns fa található. (az elátkozott arisztokraták micsoda értékeket teremtettek! köszönet érte.)
Azonban felháborító az elhanyagolt park és kastély állapota 6-8 év elburjánzásának köszönhetően- teljes dzsungellé változott- magánterület, pályázik “A valaki” lassan 10 éve sikertelenül és minden megy tönkre, kár érte……
Békéscsaba város értékesítette, de azzal a feltétellel, hogy rekonstruálják – 2014-ig, szomorú dolog, nem szabadna hagyni veszendőbe mennie a műemlék épületnek, hol van a hatóság? a nyomásgyakorlás?– miért lehet idáig eljutni, inkább adják át a normális helyi civilek számára, vagy a Wenckheim Társaság részére hátha tudnak valamit csinálni. Pályázni, Pályázni nem tudni ők is képesek. Miért képes viszont egy budapesti KFT ilyen csúfságot elkövetni – mi pedig miért asszisztálunk hozzá?
A dobogós hely egyébként járna neki, törzsének átmérője 4.5 m és kb 30 m magasra nőtt / még nőhet tovább is.

Bagyinszki Zoltán a kastélyász fotográfus

Hozzászólás tiltva.