Eszterházy / Esterházy kastélyok és paloták

Határon belül - 93.000 km2

Magyarország életében a z Esterházy família, e történelmi család mindig is jelentős szereppel bírt.
Az arisztokraták impozáns rezidenciákban éltek. – az ország vezetők, politikusok, katonák, főpapok fontosnak tartották a nívós környezet kialakítását, a parkok létrehozását, a művészek támogatását.
A csodás hatalmas épületek, a kastélyok úri lakok paloták hirdették a család a történelmi személyiségek meghatározó jelenlétét.
A történelmi Magyarországon, főleg a Dunántúl területén és a fővárosokban épültek a pazar módon berendezett kastélyok és paloták amelyek ma már jelentős részben múzeumként, intézményként funkcionálnak.
A legtöbb a hazai művészetek tárháza is egyben, Réde ma már csak a kapuzattal utal a múltra a fertődi , a kismartoni vagy a bécsi paloták a legjelentősebbek közé tartoznak. Cseklész vagy Galánta a Felvidék fájdalmas látványelemeként funkcionál.
a bennük lévő Esterházy kincsek – gyűjtemények évszázadokon át gyarapodó képtárak kultúránk részét képezik. E sok száz km-es virtuális kastélytúrával is szeretném felhívni a figyelmet értékeinkre, történelmi vonzerőinkre.
A közelmúltban Egerben a felsőfokú oktatási intézmény Eszterházy Károly nevével működik tovább. A név Közép – Európai márkaként van jelen mindennapi életünkben is.
Több mint 30 éve, mindig szívesen térek vissza megtekinteni a közben szépen rekonstruált kisebb nagyobb védett műemlékeinket-ezek egy része sajnos ma nem Magyarország területén találhatóak.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.