Szirák – Teleki-Degenfeld kastély

Határon belül - 93.000 km2

Bp-től 75 km-re, Nógrád megyében, Szirákon épült fel kb 1748–ra a Sziráki Kastély, melynek helyén már II. Géza idejében erődítmény jellegű ispotály állt.
A mai kastélyszállót – a természet lenyűgöző és kikapcsoló közelségén, valamint a számtalan programlehetőségen kívül – különlegessé teszi, hogy valaha a Teleki család tulajdonában állt. A kastélyt egy öt hektáros őspark veszi körül. Bejárata felett jól olvasható egy latin felirat, mely szerint a XVIII. században Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála emelte.
Nem sokkal később a háborús időszakban egy tűzvész romba döntötte, de királyfalvi Roth Tamás újjáépíttette és bővíttette. 1762-ben leánya hozományaként a Teleki család birtokába került. A századfordulón a Degenfeldeké volt. A 2. világháborúban (főleg a fosztogatások miatt) jelentősen megrongálódott. 1945 után a Sziráki Állami Gazdaság tulajdonába került; ezután állapota jelentősen tovább romlott. 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, azóta szálloda.
Ma 4 csillagos wellness kastélyszálló. Sok növényritkaságot felvonultató parkja védett. Az épület romantikus hangulata ideális helyszínt adhat esküvőknek, családi rendezvényeknek, de ha csupán a hétvégi kirándulásunkhoz keresünk egy kellemes szállást, akkor is érdemes ide ellátogatni, ugyanis a park területén lovagló-, tenisz-, teke- és lőpálya várja az itt megszálló vendégeket. A kastélyt övező hatalmas, öthektáros ősparkban pedig kellemes sétákat tehetünk, vagy az előbb említett szabadidős tevékenység valamelyikének hódolhatunk.

Kastélytörténet: Az első írásos emlékek 1219-ből valók, mely okmányokban arról olvashatunk , hogy ezen a helyen egykor a Johannita lovagok ispotálya állt. Az ispotály erődítmény jellegű lehetett, amely 300 éven keresztül működött. Ezt igazolja a kastély alatt húzódó, részben feltáratlan pincerendszer, a már feltárt, részben jól felismerhető zömök falak és alacsony boltívek.

http://www.elmenyekvolgye.hu/kastelyok/177-sziraki-teleki-degenfeld-kastely

Hozzászólás tiltva.