Ragály – Ragályi-Balassa kastély

Határon belül - 93.000 km2


Felvidékhez kapcsolódó É-i területen sok bájos kis kastély, kúria található – egy szép példát tárok a z olvasók elé Ragályról.
Mintegy 20 éve fotóztam egy készülő kastélykönyvünk számára az épületet, kerülve a fájdalmas lepusztult állapot bemutatását, lásd a képeken / Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon c. Mikes Kiadó Kft. fotó, szerkesztés, szövegkutatás –írás: Bagyinszki Zoltán. A míves 3 nyelvű album előszavát gr. Károlyi György írta Párizsból.

Örömmel fordultam autómmal a napokban 2019. március közepén a falu feletti dombra a kastély előtti parkolóhoz ahol lehangoló látvány fogadott, nincs változás.
De van rosszabb a helyzet, ami a képeken látható. A kis ékszerdoboz szomorú külsővel fogadja látogatóit, a részletek még árulkodnak egykori pompájáról.
A kastélykönyv lapjáról pár érdekes adat segít az ismeretszerzésben. Javaslom elolvasni. A környező egykori park hatalmas fái dendrológiai értékkel bírnak.
Anno nem, most sikerült bejutnom az épületbe is a PM. Hivatal, múzeum é s könyvtár / rendőrség található a megtekintésre érdemes belső terekben – viszonylag jó állapotban.
Csak remélni tudom ,hogy a következő állami kastély program biztosítja a műemlék számára a rekonstrukció lehetőségét és arra nem kell újabb 20 évet várni.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.