Borsi várkastély 2019. – II. Rákóczi Ferenc szülőhelye

Felvidék

A határ mentén Borsi település II. Rákóczi Ferenc szülőhelyeként ismert, a várkastély a Bodrog mellett található.
Emlékezzünk mi is – EMLÉKÉV az idei !
ÉPÜL- SZÉPÜL- RENOVÁLJÁK. BOCSI- BORSI, RENOVÁLJUK a kiemelt történelmi műemlékünket.
Ami sajnos szintén a határ túloldalán maradt !
Ez nézőpont kérdése, még jó hogy hagyják – gondolom a Visegrádi négyek miatt, hiszen bevettük őket – ennyi akkor jár nekünk is.Köszönjük.

Talán átadásra kerül az idén – megszépül a várkastély dolgoznak rajta a magyar szakemberek- tudtommal magyar finanszírozással.
A mai technológiák segítségével szerintem 1 év és kész ,továbbá még egy év a belső design, a múzeum berendezése, ezt is mi megcsináljuk majd, de honnan szerezzük be az eredeti, eredetinek tűnő emlékeket , tárgyakat ??? no mindegy megoldjuk, ez a mi problémánk- remek szakembereink vannak.

Február végén jártam ismét Borsiban 3-4. alkalommal – örömmel láttam a munkásokat “Dobri Gyen”- t köszönve hangosan, igazán kellemetlen volt mert ők magyarul köszöntek vissza.
Részemről bocsánatkérések közepette szégyenkezve informálódtam. Éppen ebédszünet volt – szerencsémre kaptam lehetőséget pár képet készíteni, amit örömmel tettem, láttam halad a dolog .
Hamarosan a cserepezik az egyik legfontosabb reneszánsz Rákóczi emlékünket, még nem fotogén, az idő se kedvezett a fotográfus számára, de alakul formálódik a középkori értékünket.
A csodálatos ( viharos sorsú szobor ) Rákóczi emlékmű teljes pompájában a helyén van, a kő talapzata-posztamense jó szándékú magyar vállalkozók segítségével szépült meg.- köszönjük. / Tisztelegve, koszorúkkal díszítve.
Szeretném hinni hogy a sok eltérítő XXI. századai technika, az idegenszívű médiák és az érdektelenség ellenére lesznek majd látogatói.
Tokajból a borvidékről csak egy ugrás, néhány km és már a határ mentes Borsiban van a Kedves Honfitársam. Égészségére a 6 puttonyos Bor-si-t, mindkettő nagy érték!

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.