Arad – Múzeum Görgey Arthúr tábornok-hadvezér párbaly pisztolykészlete

Erdély - Partium

Az aradi Kultúrpalota – múzeumi egységében a világosi fegyverletétel szomorú és tragikus eseményének kiállítása, eredeti tárgyai művészeti értékei sajnos ma Romániában találhatóak.
A sok érdekes és fontos történelmi relikvia-gyűjtemény egyik különlegessége a Görgey Arthúr párbaly pisztolykészlete. (a kiállítás tárgyai a honlapomon megtekinthetőek)
A gyönyörű szerkezet, kézműves remek az 1850 –es évek egyik gyöngyszeme volt. Azt nem tudjuk hogy a pisztolykészlet 2 fegyverének eredeti céljának rendeltetésének volt e valósága?!
Arad a magyar Golgota sok 48-as Szabadságharc értékkel – helyszínnel rendelkezik, érdemes meglátogatni. A múzeumi kiállítás-ereklyemúzeum, a vár, a Vesztőhely és a Szabadság szobor, ja és a köztemetők.
Világoson a Bohus kastélyban, szintén van egy szolid 48-as kiállítás-ahol az oroszokkal aláírták a fegyverletételt. Természetesen ha erre járnak, akkor magát a fegyverletétel helyszínét is “kötelező” felkeresni, az pedig
a kisvároshoz közel található egy nagy magtárépület közelében, a szőllősi mezőn.
Én nagyon tisztelem a történelmünk egyik legnagyobb magyar hadvezérét aki kiváló stratéga, bátor remek ember – jó katona volt.
Tudta ezt az orosz tábornok ellenfele is akitől ezt a szép ajándékot kapta.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.