Szentes – Református imaház

Határon belül - 93.000 km2

Az egyházi és társasági élet élénkítésére, valamint a műveltségi szint emelésére Futó Zoltán (1863–1921) református lelkész társaskör alakítását kezdeményezte. Az 1900. november 25-én tartott egyházi értekezleten kimondták a Szentesi Református Kör megalakítását. Az 1902 januárjában elkészült alapszabály négy szakosztály szervezését irányozta elő: fölolvasási, könyvtári és társadalmi szakosztály, valamint a szeretet és könyörületesség szakosztálya. Vasárnaponként a város különböző részein fölolvasó esteket szerveztek, melyek rövid idő alatt népszerűekké váltak. A felsőpárti vegyes iskola egyik termét könyvtári olvasóteremmé alakították, ahol a kör tagjai könyvek és folyóiratok olvasásával tölthették szabadidejüket.

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/megyek_oroksege/Csongrad_megye/pages/CSMEE/Magyar/html/Szentes2.html

Az egyházi és társasági élet élénkítésére, valamint a műveltségi szint emelésére Futó Zoltán (1863– 1921) református lelkész társaskör alakítását kezdeményezte.
Az 1900. november 25-én tartott egyházi értekezleten kimondták a Szentesi Református Kör megalakítását. Az 1902 januárjában elkészült alapszabály négy szakosztály szervezését irányozta elő: fölolvasási, könyvtári és társadalmi szakosztály, valamint a szeretet és könyörületesség szakosztálya.
Vasárnaponként a város különböző részein fölolvasó esteket szerveztek, melyek rövid idő alatt népszerűekké váltak. A felsőpárti vegyes iskola egyik termét könyvtári olvasóteremmé alakították, ahol a kör tagjai könyvek és folyóiratok olvasásával tölthették szabadidejüket.
Bzoli: Bagyinszki Zoltán Gerle János könyvéből, Alföldi szecesszió Tórh kiadó: A földszintes szép szecessziós épület az Alföld egyik értékes legtisztább arányos-tornyos, kisvárosi református közösségi építménye.
Vakolat és téglaarchitektúra jellemzi, 1906- ban épült Borsos József alkotásaként. Pályája sorsa az Alföldhöz köti az építészt. A Református Kör épülete középrizalitjának hármas ablaka jelzi a mintát. Hódmezővásárhely-kaszinója.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.