Sopron – Városháza és volt Megyeháza

Határon belül - 93.000 km2


Római kor, gótika, reneszánsz, barokk stílus az óváros, az egykori városfalakkal védett belváros jellemzője. Templomok, szép polgárházak és főúri paloták, kis üzletek között kanyarognak a keskeny utcácskák.
Sopron a “ Leghűségesebb városunk” két meghatározó műemléke, az egykori Vármegye háza amely korábban épült klasszicista épület és a Városháza, amely a historizmust képviseli eklektikus stílusával.
A város központjában a Tűztorony tövében, a stornó ház mellet épültek. Három szintes, szépen letisztult a középkort követő impozáns látnivalók. A városháza amely szinte a római és középkori épületalapokra épült rá, avatási átadási időpontja: 1896. A díszterem alatti árkádok íveiből a város megmentője Sopronyi Thurner Mihály városvezető bronzszobra figyeli a látogató turistákat. (Kutas László alkotása)
Az egykori Megyeháza tervezője és építési ideje: Hild Vencel , 1829-34. Jelenleg hivatalok és levéltár működik benne. L. alakú homlokzatán korinthoszi oszlopok – timpanon városcímerrel és nyitott erkély található.
A Fő tér közepét a barokk – csavart Szentháromság-szobor az 1695-ös soproni pestisjárvány idejétől díszíti. A kötelező települési úti célt szinte minden vendég felkeresi (van még itt bőven látnivaló múzeum) legtöbbször egy jó kávé, egy üdítő-sör, vagy fagyi zárja a programot Sopronban.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.