Gyula – Százéves Cukrászda II. alapítás: 178 éve.

Gyula városa


Egy kávé egy bon-bon valódi műemléki környezetben.

Az ország talán legszebb, eredeti formájában, értékével megmaradt 2. legrégebbi cukrászdája a polgári Gyulán található. A képek önmagukért beszélnek. A megóvott történelmi hangulatú polgárház, a vendéglátóhely a következő helyszínekkel,
vonzó érdekességekkel várja vendégeit: kerthelység – kereskedelmi előtér- szalon I.- szalon II. – fagylaltozó – időszaki kiállító tér- cukrászati múzeum- alkalmanként a belső rendezvény udvar. A szalonok a rendszerváltás körül színházként is szolgáltak, a szépséges falfestés a bútorzat, a parketta, a tükrök és festmények a zenegéppel együtt valódi múzeummá avatják a város egyik legfontosabb látnivalóját.
Az épület, a cukrászda “készül” a Gyulai, majd reményeink szerint a z Országos Értéktárba. A közelmúltban került az olvasók kezébe egy könyv Árpási Zoltán tollából – amely a vendégek véleményét a környezetről, az elfogyasztott finomságokról, az értékes műemlékről, szerelmekről szalvéta üzeneteken keresztül mutatja be.
A másik különlegesség a finom sütemények és fagylaltok mellett, a z egyedi manufaktúrális csemege, a helyi bon-bon, Balogh László mestercukrász munkája révén.
Még fokozhatjuk a vonzerőt, egy csodálatos festmény segítségével( Polgármesteri iroda előtere)Balogh Gyula festőművész alkotása Osi bácsiról a legutolsó, két évtizede még alkotó, kiszolgáló cukrászmesterről . Továbbá a Simonyi Imre gyulai költő bronztáblája, aki sokat üldögélt a Reinhardtban itt vetette papírra költeményei többségét.
A város különleges időutazást biztosít Önöknek, hiszen a múzeum és cukrászda múlt századi egyediségével – remek állapotával történeti kapcsolatban van a Süvegcukor Boltmúzeummal és a Húsipari Gyűjteménnyel, amelyek szintén Gyula városában találhatóak. Önt is várja a Ruszwurm és a Gerbaud után a legismertebb hazai cukrászda és a finom kávét követően, közvetlen mellette a Ladics ház polgári élettér múzeum.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.