Kisújszállás – Vigadó

Határon belül - 93.000 km2

Jellegzetes szecessziós, alföldi szecessziós épület a kultúra, szórakoztatás területéről. Egyenlőre a szerző – tervező ismeretlen…… a nagy háborút megelőzően épül, az 1910 es években készült el.

Bagyinszki Zoltán

2015. szeptember 25-én az ünnepélyes megnyitóval új történet kezdődött a Vigadóban. A patinás és többfunkciós kulturális központ megnyitja kapuit Kisújszállás, és remélhetőleg a környező települések lakossága előtt. 15 év kihagyás után a VIGADÓ története folytatódik, reményeink szerint izgalmas, fordulatos, vidám, felemelő vagy akár megható pillanatokkal.
Mi, a művelődési központ munkatársai valljuk, hogy szép kihívás előtt állunk, de a célunk nem lehet más, mint eddig. Élettel, értékekkel megtölteni azokat a közművelődési színtereket, amelyeket működtetünk, így most már a Vigadót is. Nem mehet ez másképp, csak az Önök segítségével, úgy, mint eddig. A Vigadó Kisújszállásé, a kisújszállásiaké. Használják ki a kulturális központ kínálta lehetőségeket. Tervezzenek velünk, jöjjenek el hozzánk ötleteikkel.
október 6-án keddtől, állandó nyitva tartással, már a VIGADÓBAN várjuk kedves vendégeinket, városunk apraját-nagyját.
De a mi világunk nem csak a Vigadóról szól. Az Arany János Városi Könyvtárban, a művelődési házban, a Néprajzi Kiállítóteremben, a Papi Lajos Alkotóházban, a Bocskai-házban, a Tájházban, a Nagykun klubban továbbra is zajlik az értékteremtő munka, amellyel élményhez szeretnénk juttatni a látogatókat. Történjen ez egy népművészeti kiállításon, egy író-olvasó találkozón, vagy egy könnyűzenei koncerten.

http://vigadokisuj.hu/rolunk/

Épitő Ipar, 1911. március 19, 122. oldal
VERSENYTÁRGYALÁSOK.
Kisújszállás polgármesteri hivatala: színház-vigadó építése
(158104-27 k.).

Magyar Lakatos Mesterek Lapja, 1911 március 12. 6.oldal
Versenytárgyalási hírek.
Kisújszállás. Színház és vigadó építése. Előirányzat 158,104 korona.
Bánatpénz 5%. Határidő március 27. Ajánlatok a városházán nyújtandók be, ahol a föltételek is megtekinthetők.

Magyar Színművészeti Lexikon (Budapest, 1929)Kisújszállási színészet – címszó alatt:
E nagyközségben 1871 május havában Dalmay Artúr az igazgató.
A kisújszállási színházat 1912 október 7-én dr. Márffy Károly avatta fel országos ünnepség keretében.
Színre került Katona „Bánk bán”-ja, Beregi Oszkárral a címszerepben. A színházban elfér 418 ember.
Tervezte_ Pfaff és Schneider gyulai építész cég.
A színidény 4—8 hétig tart. A színügyi bizottság – elnöke: dr. Herczegh Béla, ügyvéd. 1913 szeptember közepén dr. Márffy Károly, 1914 június 9-től Mariházy Miklós kapott játszási engedélyt. 1929-ben Halmi Jenő itt a színigazgató.

Bálint Imre

 

Hozzászólás tiltva.