Körösök

Határon belül - 93.000 km2

A csendes “hosszú tó” Békésben.
Őszi fotós vízitúra motoros ladikkal.

Egy konkrét cél, feladat birtokában szervezetem meg a mai programot – október elején. Jövőbeni népszerű ismeretterjesztés a diákok részére.
Kettős, Hármas és a Sebes – Körös területe, kb. 25 – 30 km volt ma a motoros ladikunkban és 2 kisebb igazi vadregényes csatorna / elágazás is .
Karcsival, Andrással a kapitánnyal nagyon különleges élmény, a természet csodája- igazi szín kavalkád volt számunkra. Köröstarcsa kikötőjéből indulva egy biztonságos lélekvesztőben utaztunk a csend birodalmában.
A duzzasztott víz, tiszta folyóvíz olyan lassan mozgott , hogy ez a fogalom tökéletes rá – tőlem szakavatottabb vízitúrázó szájából hangzott el…….
Kértem a lassúbb mozgást a panoráma felvétele kapcsán. A motor berregése leállt – a nagy hármas találkozásánál a Sebes beágazásnál: egy “sarok”szilencium, tapasztalat a csendes vízről (ott látszódik a hatalmas vízi-tér). A különleges élményt felvezette a sokszínű őszi természet, a legnagyobb alkotóművész a színek mestere. A Sebes- Körösből kiágazó , romantikus vadregényes egykori keskeny és kanyargós ősvíz volt talán a legszebb része a túrának.
Amelynek végén vízmérce, a Folyáséri gátőrház és szivornyatelep – továbbá egy külső holtág kezdete – folytatása volt található. Kikötöttünk. ( a gépházban 100 éves békekebeli működőképes átemelő szivattyút fotózhattam ) A biztonságos szárazföldről visszatérve a ladikba,a ladikkal a Hármas- Körösre lefelé vettük az irányt, méghozzá látványos nagy gázzal hasítottuk a vizet.
Érdemi volt a változás, a folyó, a Körös – vidék meghatározó természeti jelensége az alföldi tájnak. Most szép és nyugodt , de mi tudjuk nem mindig ilyen – viszont ilyennek szeretjük, szeretnénk mindig látni. Elértük a majdnem végállomásunkat: Félhalom , bevezető csatorna, lásd a büfé feliratot a víz közepén. A csatorna hatalmas lombkoronával fedett, a hódoktól járatos (helyi horgászok nem hivatalos információja) megrágott gyökerű hatalmas fák által fedett kijárat volt.
Ismét biztos föld a lábunk alatt, a délutáni kávé elfogyasztása után visszatértünk a vízi járművünkbe és a nagyvízre kiérve, felfelé vettük az irányt. Ez kicsit hosszabb időt vett igénybe számunkra, akkorra akklimatizálódva biztonságban éreztük magunkat.
Az út folyamán a legtöbbet hangoztatott jelző: a csodálatos, nagyon szép, fantasztikus volt. Megérkezve tarcsára Karcsi rövid településlátogatás vezetésével zártuk a napot.
Köszönjük a víznek és a kapitánynak a hazaérkezés biztonságát. Sokan nem is gondolják micsoda élményt – valódi szépséget kikapcsolódást kínálnak Békés megye helyi értékei. Több horgászhajót, horgász sporikat láttunk hódolva
szenvedélyüknek.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.