Mezőtúr – Peresi bemutatóház, szivattyútelep

Határon belül - 93.000 km2

A holtág alsó végénél levő peresi gátőrház s mellette az 1902-ben épült gőzüzemű szivattyútelep épülete már Mezőtúr területén van (14,5 km).
Ebben az esztétikus környezetben fekvő, szép vörös téglás épületben rendezték be a Körösvölgyi Természetvédelmi Terület bemutatóházát.  A kazánház helyén berendezett kiállítás a Körös-vidék gazdag élővilágát mutatja be. Érdekessége, hogy hazánkban az első olyan természetrajzi kiállítás, ahol nincsenek védett élőlényekből készült preparátumok.
A madarakat például egy 40 m nagyságú színes grafikai falon ábrázolják. Különösen gyermekeknek ajánlható a sok érdekes élőlényt tartalmazó kiállítás. Innen nyílik a gépház. ahol eredetiben csodálhatjuk meg a gőzgépeket és a szivattyúkat. Körben a falon a Magyar Vízügyi Múzeum korabeli fényképfelvételek fölhasználásával készült, régi szivattyútelepeket bemutató kiállítása látható.
Érdekessége, hogy hazánkban az első olyan természetrajzi kiállítás, ahol nincsenek védett élőlényekbol készült preparátumok. A madarakat például egy 40 m nagyságú színes grafikai falon ábrázolják.

https://www.gyomaendrod.com/kornyek-latnivaloi/peresi-tajhaz-szivattyuhaz

Hozzászólás tiltva.