Félhalmi – holtág/ Hármas Körös

Határon belül - 93.000 km2


Pihenő, élmény Mindenkinek a Félhalmi- holtág mentén Békésben!
Sziasztok egy igazán szép vizes madaras csendes, horgászós világ Békés megyében. Csárdaszállástól kb. 6-8 km földúton, Gyomától 9 km.
Hahó, most délelőtt pénteken 7-én készültek a fotók, élvezet volt ott lenni- Zolikám gondoltam rád emlegettem az elakadásunkat itt a vihar- zuhé után egy traktor húzott ki minket a fekete agyagos sárból ,a piros Alfával. Huszon évvel ezelőtt történt.
A fotók egy kicsi keleti szakasz 2 kanyarulatát örökítik meg. Egyébként jó föld úton megközelíthető száraz időben.
Sziasztok csak egy órát engedélyeztem magamnak, de már mennék vissza – Bagyinszki Zoltán fotográfus Igenis megyek vissza…..
Gondolom van kaja számukra bőven, madarak: Szürke gém, Kis kócsag, Danka sirály és Kis kárókatonák a képeken.

Bagyinszki Zoltán

Víztípus: Hármas-Körös bal parti holtága
Területe: 40 ha
Hossza: 8,9 km
A meder átlagos szélessége: 45 méter
A víz átlagos mélysége: 2,5 méter

A Félhalmi-holtágról általánosságban

Akácos, Cseresznyés, Orbázi. Nagyon sok horgász fülében ismerősen csengenek ezek a szavak, melyek hallatán emlékezetes, olykor igencsak régi horgászkalandok, gyönyörű fogások és egy kiváló horgászvizet fémjelző legendás fogalom ötlik fel: Félhalom.

A helyiek által Biristyóknak is nevezett holtág régi jó ismerős: a KHESZ azon rangidős, több mint negyven éve hasznosított vízterülete, amely adottságai révén méltán tartozik a legkedveltebb szövetségi vízterületek közé.

A holtág 1871-1889 között keletkezett a Hármas-Körös 38. és 39. félhalmi átmetszésével. A bal parti ármentesített területen helyezkedik el, közigazgatásilag Gyomaendrőd város, Csárdaszállás és Köröstarcsa községekhez tartozva.

A Félhalom elnevezés a Csárdaszállás határában ma is meglévő halomhoz, illetve az azonos nevű középkori faluhoz kötődik.

http://www.khesz.hu/node/1156

Hozzászólás tiltva.