Budfalva fatemplom, Világörökség

Erdély - Partium


Budfalva felszegi részén lévő, úgynevezett Susani fatemplomát a görög katolikusok építették 1760-ban. Kettős teteje és kilátós harangtornya van, melynek csúcsán félholdas vaskereszt látható.
A XIX. században az elő-hajót megnagyobbították. A bejárati ajtófélfa szépen díszített. A templombelső festését a híres Alexandru Ponehalschi készítette. Sajnos a mennyezet festményei megsemmisültek. Az ikonosztázon szerencsére megmaradtak a festmények.
A hajóban a Régi testamentumból és Jézus életéből merített képek láthatóak. Érdekes, hogy az utolsó vacsorára összegyúlt személyek patkó alakú asztal mellett ülnek. Az eredeti képeken szláv szövegek láthatóak. A restaurált képeken cirill betűkkel írt román szövegek.

https://www.welcometoromania.ro/DJ109f/DJ109f_Budesti_Susani_Biserica_lemn_m.htm

É-Erdély, Máramaros  8 világörökséget jelentő fatemplomából az egyik fotósorozatát láthatjuk a legfrissebb képeken. A Budfalvai fatemplom szintén zsindely tetővel ellátott, teljes mértékben fából készült szép arányos, szakrális épület. A házakkal kerített szűk régi sírokkal kiegészített zöld tér közepén magasodó karcsú  templom torony már messziről látható. A kézműves csoda csak faszegekkel rögzített igaz ács mestermunka – amely tölgy és fenyőfa felhasználásával készült. A templomban őrzik II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának egyik zászlaját is. Sajnos a fotós szerencse most sem kedvezett, a belsők megtekintése, a bemutatás lehetősége  ismét elmaradt, majd legközelebb- bár ez újabb sok 100 km megtételét feltételezi…..

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.