Városházák – szecessziós stílusban – 21

Határon belül - 93.000 km2


A történelmi Magyarország területéről válogattam e 21 épületet— magyar városok Apatintól Zentáig. Polgármesteri Hivatalok ahonnan a várost – remélhetően a demokratikus működés szellemében irányítják, anno irányították.
Onnan szervezték, szervezik, tervezik a mindennapi életüket. Egy kor rajzolata a sikeres XX. század legeleje 15-20 év a szecesszió idején. Egyedi jellegzetes épületek – a büszke magyar polgárság – alkotó értelmiség emlékművei a normális nemzetpolitika, helyi politika jegyében.
Sokszor reprezentatív épület- díszes főhomlokzattal, lépcsőházzal, míves korlátokkal , szép részletekkel, méretes díszteremmel(a döntések ülésterme), kistermekkel, képzőművészeti és iparművészeti alkotásokkal- talán múzeumnak, egy kor leiratának is mondhatóak.

Közülük sok az Alföldi szecesszió – a földrajzi egység vonzerői, látnivalói, valódi értékei. A szakemberek állítása szerint jellegzetes különleges közösségi terek, hivatalok ezek az alföldi szecesszió alkotásai . Egykori magyar híres építészek, remek mesterek keze munkái. / pl. Komor Marcell, Jakab Dezső , Vass József, Székely László…..
Talán egyet szívesen kiemelnék a fenti válogatásból- a lenyűgöző Szabadkai városháza épületét, a közel sem teljes listából. Ez csak reprezentatív és szubjektív csokor e hivatali építménytípus gazdag és színes formavilágával.
A szabadkai magyaros szecessziós épület hatalmas méretével, magas tornyával már messziről integet felénk, közelebbről megcsodálható a sok szép részlete, de belülről is káprázatos kialakítású, díszítésű. Talán túlzás nélkül a világ egyik legszebb épületének is mondható.
Nem is értem, 100 évvel ezelőtt egy közepes kisváros miért és miből tudta ezt finanszírozni-és valóban ilyen monumentális építményre volt igényük, szükségük ?? ( hála Istennek érte…….külön tisztelet a regnáló polgármester és a képviselő testület számára).
A toronyba felmenni , onnan letekinteni a panorámát megcsodálni………. a honlapon az épületről bővebben lehet tovább olvasni és sok sok fotóélménnyel gazdagodni. bagyinszki.eu Délvidék

Bagyinszki Zoltán a sokadik látogatása után.
további érdekesség: közben folyamatosan készül , rekonstruálják a következő világhíres épületet- “épületünket” Szabadkán a magyaros szecessziós stílus másik helyi reprezentánsát a zsinagógát, amely a teljes pusztulástól menekült meg és hamarosan látogathatóvá válik.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.