Budapest – Műegyetemi Könyvtár

Budapest


Budapest- 1909 őszén elkészült a Lágymányoson a Pecz Samu által tervezett könyvtárépület, amely hosszú évtizedekre biztosított kényelmes helyet a könyvtárnak.
Karácsony MihályKarácsony Mihály (1800-1869) Jogot végzett a pesti egyetemen, 1832-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt, részt vett az ipartanoda szervezésében. A József-ipartanoda első igazgatója volt, ő intézte a könyvtári ügyeket, minden lehetőséget megragadott annak érdekében, hogy az intézetet szakkönyvekkel és folyóiratokkal lássák el. 1846-ban az intézet ideiglenes, 1847-től kinevezett igazgatója lett. Az 1846. november 1-én, az ipartanoda megnyitóján, – ahol Széchényi István is megjelent, – Karácsony Mihály mondta az avatóbeszédet.
Az intézmény megnyitását követően, 1846. december 18-án folyamodványt írt a helytartótanácshoz. A Magyar Királyi Helytartótanács válaszában “képzendő ipartanodai könyvtár”-ról beszélt és engedélyezte a tanulók számára az Egyetemi Könyvtár látogatását. A kért folyóiratok beszerzését kettő kivételével engedélyezték ugyan, de a vásárláshoz szükséges keretet nem biztosították. Így Karácsony a növendékeket egy forint befizetésére kötelezte a könyvtár létesítéséhez szükséges pénzösszeg előteremtése céljából. A továbbiakban az előkészítő osztály hallgatóitól egy, a felsőbb osztályok tanulóitól pedig 2 forintban állapították meg a beíratási díjat. Az így befolyt pénz azonban így is kevés volt könyvtár alapításához. Karácsony a könyvek beszerzését saját feladatának érezte, de a tanári kar javaslatait elfogadta. 1847 végére az intézet már rendelkezett könyvekkel, bár ezt a pár tucat könyvet könyvtárnak még nem lehetett nevezni.
1848. március 2-án kelt újabb beadványában megfogalmazta, hogy a könyvtáralapítás halaszthatatlan.
1848. április 9-én kiadták “Az összes ipartanodai hallgatóság kívánatai”-t összegző 12 pontot, melyben a 4. pont szövege: “Az öszműegyetem igényeinek megfelelő könyvtár, s ennek tanulók általi használhatása” volt.

http://mek.oszk.hu/08100/08131/html/fejezet-2.html

Hozzászólás tiltva.