Szegvár – falumúzeum

Határon belül - 93.000 km2

A múzeum gyűjteményét Jaksa János helybeli tanító alapította, aki 1948-tól kezdte gyűjteni a helytörténeti dokumentumokat, valamint a használatból kivesző paraszti munkaeszközöket és házberendezési tárgyakat. A múzeumnak az 1960-as években felújított, a hagyomány szerint a XVIII. század végén épült volt uradalmi inspektorház ad otthont. A falu központjában található épület jellegzetessége az utcai oldalán végigvonuló vaskos oszlopsor és a magas nádtető. A falumúzeum 1973-ban nyitotta meg kapuit e helyen.
A múzeum saját gyűjteménye 1345 db történeti dokumentumból, illetve néprajzi tárgyból áll. Kiemelkedő értékű tárgy-együttesek: XIX. századi festett parasztbútorok, cserépedények, a kendertermesztés és -feldolgozás eszközei.
Állandó kiállítások: Szegvár története és néprajza (Az 1973-ban nyílt tárlat a honfoglalástól mutatja be a település történetét, amely 1776-tól megyeszékhely volt. Leglátványosabb részei: a Kossuth-kultusz emlékei, valamint a berendezett pitvar és parasztszoba); Szegvár-Tűzköves (A régészeti kiállítás a falu határában feltárt újkőkori település életmódját mutatja be); Bartucz Lajos emlékkiállítás (A szegvári születésű tudós munkásságának krónikája); Katona Kiss Ferenc festményei (1993-tól). A múzeum két terme időszaki kiállításoknak ad helyet.

https://artportal.hu/lexikon-intezmeny/falumuzeum-szegvar/

Hozzászólás tiltva.