Sellye Kiss Géza múzeum

Határon belül - 93.000 km2

A múzeum épületében Kiss Géza, a névadó tudós-lelkész életét és munkásságát, valamint az Ormánság népművészetét mutatják be. Az udvaron pedig egy kis skanzen látható a vidék legjellegzetesebb épületeivel, köztük egy talpasházzal.
Az Ormánság mint néprajzi egységbemutatásából nem maradhat ki Kiss Gézának, a Sellyéhez közeli Kákics református papjának a munkássága, hiszen ő emelte be a köztudatba ezt a vidéket (mellszobra a múzeum bejárata előtt áll). A tárlat nagy része azonban tárgyi emlékekkel idézi meg a vidék néprajzát. Ezek közül kiemelkedik a viseletet bemutató anyag: a szőttesek, főkötők, tilángli (tüll) kendők és egyébruhadarabok mellett fényképek idézik fel, hogyan viselték azokat az ormánságiak. A gazdálkodás (gyűjtögetés, halászat, földművelés, állattenyésztés) múltját, a jellemző építkezést és a lakáskultúrát ugyancsak eredeti tárgyak és fotók segítségével elevenítik fel.
Az udvari skanzenban áll egy 1890-ben készült, Gyöngyfáról áttelepített harangláb. Az udvar hátsó része a XIX. századmásodik felében lakott ormánsági porták mása. Itt látható a szoba-konyha-kamra beosztású csányoszrói talpasház másolata (ez ugyan 1968-ban épült, de hagyományos technikával).
A gazdasági épületek is a régi ormánsági fa- és favázas építkezés emlékei. A házhoz tartozik az ólaspajta, a szénatároló pajtában mezőgazdasági eszközök láthatók. A ház mellett méhes és gémeskút van, a portakerítésénél állították fel a Zalátáról átköltöztetett búzáskamrát (a nagycsaládok idején ez szolgált a fiatal házasok hálóhelyeként is). A parasztporta mellett látható Fábián Ödön kovácsmester drávacsehi műhelyének másolata is – régi szerszámokkal, kész mestermunkákkal berendezve.
A talpasház igazi építésztörténeti kuriózum. Eredetileg úgy készült, hogy téglalap alakban négy talpgerendát helyeztek a földre. A sarkokra függőleges oszlopok kerültek, ezek tartották a koszorúgerendákat. A talpgerendák és koszorúgerendák közé karókat állítottak, közeit vesszővel fonták be, a vesszőfalat sárral tapasztották, és ez nyers állapotban simítható, faragható volt.

Kiss Géza (1891-1947) Kákics református lelkipásztora volt. Legismertebb műveiben az ormánsági nép életével, tájnyelvével és az egykézés okainak elemzésével foglalkozott.

http://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/ormansagi_muzeum_sellye/

Hozzászólás tiltva.