Nagyszombat – Szent Miklós templom

Felvidék

Nagyszombatban a Szent Miklós téren egy 14. századi román templom helyén (a legősibb településhelyen) áll a híres gótikus örökség – a plébánusi Szent Miklós Bazilika. Az esztergomi érsek székesegyházi temploma volt 1543 és 1820 között.
A Szent Miklós Bazilika egy háromhajós bazilika, későgótikus stílusban épült ún. dunántúli stílusban. Az építmény 60 m hosszú, 31 m széles, főhajója 18 m magas, presbitériumával kelet felé irányul.
A templom eredeti tiszta gótikus jellegét 1618 és 1630 között veszítette el, amikor Pázmány Péter bíboros a gótikus háromhajós templom bővítését szorgalmazta, mégpedig oldalsó barokk kápolnákat, talaj-, pad- és szószékcserét javasolt. Végül ugyanebben az időben megépült a barokk kórus és az orgona, néhány új oltár és megváltozott a templom külső sziluettje is.
Később 1739 és 1741 között az északi részt nyolcsarkas barokk kápolnával egészítették ki, amelyben a „kegyelmes nagyszombati Szűz Máriaként“ ismert áldó Szűz Mária képe látható.
A Szent Miklós Bazilika nemcsak plébániatemplom, hanem a város vallási-kulturális életének központja is. Ismertségét az évente augusztus és szeptember fordulóján megrendezésre kerülő Nagyszombati Orgona Napok nemzetközi fesztiválnak is köszönheti.

http://slovakia.travel/hu/szent-miklos-bazilika-nagyszombat

 

Hozzászólás tiltva.