Nyitrai vár

Felvidék

A régi városközpontban található látványos 200 m feletti magasságú MÉSZKŐ várdomb, az egyik legszebb a Felvidéken. Lassú emelkedőn, a régi műemlék épületek között kellemes séta keretében történik az 1000 éves műemlék megközelítése. A fekvése, e hadászati építménynek igazi fotótéma: hátulról a meredek zöldövezet a sziluettel, elölről a hatalmas vörös tégla bástyák látványa ragadja meg az embert. A várbelsőt uralja a gótikus székesegyház és a püspöki palota. A bejutás a várba nem lehetett könnyű a régi történelmi időkben sem, hatalmas többlépcsős biztonsági rendszer- óriási kapuk védték a vár lakóit a külső támadókkal szemben..  A török időkben is fontos szerepet játszott a nyitrai vár , amit sajnos sikerült is mégis sikerült az 1660 as években elfoglalniuk. / de csak rövid időre.
Az olasz bástyákról remek panoráma kilátásban gyönyörködhetünk, a várárok kiállításoknak és filmvetítéseknek biztosít helyet. A vár kútja elengedhetetlen látnivaló a Vazul torony előtt. A kút fölé emelt kovácsoltvas munka is csodálatra méltó.Egyébként az egész épületegyüttes nagyon igényes kivitelében került ismét a turisták birtokába.
A sok 100 éven át formálódott védelmi rendszer belsejében kazamaták is találhatóak. Az egyikben érdekes történelmi- egyházi i témájú kiállítás látható – amely a várudvarról közelíthető meg. Azért a legszebb és legrészletesebb nézőpont a madarak számára adatott meg, repüljünk velük legalább a képzelet szárnyán.

Bagyinszki Zoltán

A 11. században építették. Néhány építészeti egységből áll. Magva a székesegyház a szomszédos püspöki rezidenciával.
A katedrális legrégibb megmaradt része a román Szt. Emerám templom, melynek keletkezését a 11. és a 12. századba teszik. A 13. század második felében keletkezett tűzvész után átépítették és Trencséni Csák Máté katonasága általi lerombolása után 1317-ben hozzácsatolták a gótikus templom új épületéhez. Azóta mint káptalan ún. megbízható helyéül és később mint a székesegyház kincsének kincseskamrája szolgált. Ma a Felső és az Alsó templommal a vár legértékesebb objektumát – a püspöki székesegyházat – képezi.
Az eredetileg gótikus Felső templomot az 1333. – 1335-ös években építették. Három évszázaddal később hozzákapcsolták az Alsó templomot, amellyel széles lépcsőzet köti össze. Mai külsejét a székesegyház az 1710. – 1736-os években szerezte, ebből az időből származik a belső terek berendezése is. Egyik legértékesebb műemléke a D. Volter festménye alapján J. Pernegger osztrák szobrász által készített Jézust leveszik a keresztről c. motívummal ellátott főoltár az Alsó templomban.
A püspöki székesegyház mellett álló, eredetileg gótikus püspöki palota szintén a 18. század első felében szerzett későbarokk külsőt.

http://slovakia.travel/hu/nyitra-vara

Hozzászólás tiltva.