Csikósok és a slambuc – Guzsalyas E.

Határon belül - 93.000 km2

Megyenap a békéscsabai főtéren . kellemes hangulat – sok érdekesség, különlegesség, jó műsorok hangulatos programok- egyedi kiállítások, amelynek egyik elemeként mutatkoztak be a csikósok . Itt volt az igényes Gyulai értéktári kiállítás is.
A Guzsalyas Egyesület csapata igazi színfolt volt a rendezvényen. A “ markáns tökös magyar alföldi legényeket” elevenítették meg sikerrel a főtéren, hagyományos módon készült a jellegzetes csikós rónasági ételük a slambuc. Magyar szürke marha szárított trágya volt a tüzelő, az energia segítségével közel 4 órán keresztül egyenletes hőmérséklettel és szaktudással. Megkóstoltam, finom volt a bográcsos étel, a képek segítségével tolmácsolom a gasztronómiai különlegességet, legalább a látványt…….
A Gyulai és a Csabai Kolbász mellett még 2 kulináris dolog a főtérről: egy régi egyszerű falusi desszert a csöröge amely a tótkomlósi asszonyok munkáját, konyhai szaktudását dicsérte, finom friss illatos kiváló étek volt, többször is fordultunk repetázni. Ezt követte a program végén az óriási torta szétosztása a megyében közismert kiváló séfek segítségével,a látványos és méretes édességért hosszú sorok kígyóztak – remélve, hogy még az ő számukra is jut a finomságból.

Bagyinszki Zoltán

Jelen esetben kb 350g füstölt szalonnát lesütöttünk zsírjára, ebbe beletettünk kb 1650 g karikára vágott krumplit amit egy kicsit hagytunk a zsírban majd felöntöttük vízzel úgy, hogy a krumplit ellepje. Ekkor kell megsózni is ízlés szerint. Mikor elkezdett a víz bugyogni, rátettünk kb 750 g összetört lebbencstésztát ( kb fele kell mint a krumpli) és annyi víz, hogy a tésztát éppen ellepje. Ezután nem szabad megkavarni, csak a tésztát finoman toszigálni, hogy ne főjjön össze egy masszává. Ha már megfőtt a tészta és a levét is elfőtte, össze lehet keverni a krumplival. innentől folyamatosan ellenőrizni kell, hogy le ne égjen. Ha már megfordul a rázástól, onnan már csak pirítani kell.A pirult részeket a kanállal bele kell nyomni a közepébe és így szép lassan átpirul az egész.Ami lesül a bogrács aljára, azt a vaskanállal fel kell kaparni, nehogy szén legyen belőle! A pásztorok szerint 32-szer kell megforgatni.Ha kevésnek találja az ember a szalonnából kisült zsírt, lehet hozzá tenni. Mi is tettünk vagy 2-3 kanálnyit.
Hát ennyi!

Szőke Péter

Hozzászólás tiltva.